Kuppaus 

Kuppaus, kuten suoneniskentäkin, ovat olleet tunnettuja hoitomuotoja useimpien kansojen keskuudessa jo tuhansia vuosia. Nämä hoitotavat on tunnettu Suomen lisäksi ainakin Kiinassa, Intiassa, antiikin Roomassa ja Kreikassa, Egyptissä ja muissa Afrikan maissa, muinaisten germaanien keskuudessa sekä Englannissa. Kaivauksissa on löydetty mesopotamialaisen lääkärin sinetti noin vuodelta 3300 eKr. Tässä sinetissä on kuvattuna kolme kuppaussarvea ja siinä oleva kirjoitus ilmoittaa lääkärin ja hänen orjansa suorittavan kuppausta ja suoneniskentää. Kreikkalaisissa kaivauksissa on löytynyt myös kuparisia kuppaussarvia. Kuppaussarvet ovatkin vanhimpia edelleen käytössä olevia parannusvälineitä. Niiden uskotaan olevan huomattavasti vanhempia kuin esim. akupunktioneulat.

Kuppaus eli venesektio on Suomessa tunnettu 1400-luvulta ja ensimmäiset kirjatiedot siitä löytyvät 1500-luvun puolivälistä. Muun muassa Mikael Agricola kehotti rukouskirjansa kalenterissa talonpoikia kuppauttamaan itsensä ennen toukotöiden aloittamista.

Keskiajalla Englannissa kuppaus oli lääkärien erikoisala. Lääketieteellisissä kouluissa oli 1700-luvulla ns. kuninkaallisia kuppareita, jotka myös merkitsivät laajasti muistiin kuppaukseen liittyviä asioita. Ruotsi-Suomessa tehtiin 1500-luvulla lääketieteellinen väitöskirja kuppauksesta.

Kuppaus ja suoneniskentä erottuvat muista kansanparannuksen hoitomenetelmistä niin, että näiden parannusmenetelmien harjoittajia löytyi aikoinaan lähes joka kylästä. Kuppaus ja suoneniskentä perustavat hyvin pitkälti tekniikkaan ja käsillä parantamiseen. Kuppaus ja suoneniskentä perustuivat käsitykseen, että tauti oli aiheutunut huonosta verestä, joka sitten kuppaamalla tai suonta iskemällä poistettiin ruumiista.

Kuppauksen teho perustuu kipuärsytykseen, jonka myötä elimistöstä vapautuu hyvää oloa tuottavia, morfiinin kaltaisia endorfiineja. Kuppaukseen ovat apua hakeneet ainakin korkeasta verenpaineesta, migreenistä, astmasta ja erilaisista lihas- ja nivelsäryistä kärsivät.

Monet kuppauksessa käytetyt sarvituskohdat ovat samoja kuin akupunktiossa käytetyt pisteet. Nykyisin akupunktiotiedon yleistyttyä on eri akupunktiopisteitä alettu käyttää yhä yleisimmin sarvituskohtina, koska silloin saadaan usein hyvä ja pitkäaikainen hermopää-ärsytys aikaan.

 

 

Kuppaus tapahtumana

Kupattava lämmittelee ensin saunassa 10-15 min. ja asettuu kuppauspöydälle vatsalleen. Kuppari pesee kupattavan selän huolellisesti ja pyyhkii desinfioivalla aineella. Tämän jälkeen kuppari kiinnittää kuppaussarvet kupattavan selkäpuolelle katsomiinsa paikkoihin. Haavan lyönti tuntuu lähinnä hyttysenpistolta. Jonkin ajan kuluttua kuppari irrottaa sarvet samassa järjestyksessä kuin on ne kiinnittänyt, iskee kuppauskirveellä 6-10 pientä haavaa sarven jättämän ympyrän sisäpuolella olevaan kohoumaan ja asettaa sarven takaisin paikoilleen. Sarvessa oleva tyhjiö imee verta haavoista. Tumma laskimoveri aikaa imeytyä sarveen. Sarven täytyttyä verellä kuppari tyhjentää sarvet ja kiinnittää ne uudelleen 2 tai 3 kertaa, eli kunnes verta ei enää tule. Verta poistuu yleensä noin 1-7 dl. Toimituksen jälkeen kuppari pesee kupattavan selän ja kupattava peseytyy.

Kuppauksen jälkeen tulisi kupattavalle antaa sokeripitoista juotavaa. Kuppauksen jälkeen on yleensä hyvä ja kevyt olo. Hoidon jälkeen on hyvä levätä hetki. Kuppauksen jäljet katoavat normaalisti 1-3 viikon aikana.