Jäsenkorjaus

TUTKITTUA TIETOA JÄSENKORJAUKSESTA

Pohjanmaa ja Kaustinen ovat kuuluisia paitsi pelimanneistaan, myös taitavista kansanparantajista. Erityisesti niksauttelulla, eli jäsenkorjauksella on seudulla pitkät ja vankat perinteet.

Jäsenkorjaajan pakeille hakeudutaan useimmiten selkä- ja niskakipujen, olkapää- ja polvinivelvaivojen sekä lihassärkyjen takia. Manuaalihoitoihin lukeutuva hoito on kärsivällistä ja hellävaraista neuvottelua nikamien kanssa. Yleensä yksi hoitokerta riittää ja vaiva hoituu kerralla kuntoon.

Kaustisen kuuluisaa näppitaitoa on nyt myös tieteellisesti tutkittu. Väitöstutkimuksessa vertailtiin jäsenkorjauksen, fysioterapian ja kevyen voimisteluohjelman vaikutusta pitkittyneen selkäkivun hoidossa. Tuloksena oli, että jäsenkorjaukseen osallistuneilla selän liikkuvuus parani ylivoimaisesti parhaiten. Myös kivut vähenivät seurannan aikana, kertoo väitöskirjan tehnyt lääkäri Heikki Hemmilä:

-Mielenkiintoista tutkimuksessa oli se, että selän parantuminen lisääntyi vuoden aikana. Parantuminen ei siis tapahtunut välittömästi hoidon jälkeen. Useinhan kuvitellaan virheellisesti, että potilas lähtee vastaanotolta hyppien pois, kun on ensin keppien kanssa ”klinkannut” sairaalaan.

Tutkimuksen mukaan jäsenkorjauksen vaikutus olisi siis todellista, eikä vain uskomuksiin tai miellyttämishaluun perustuvaa. Hemmilän mukaan tieteellinen näyttö tekee kansanparannukselle hyvää, sillä virallinen lääketiede suhtautuu alaan yhä varovaisen torjuvasti.

-Eräänä esimerkkinä voisin mainita nimityssemantiikan eli vaihtoehtohoitoja ja täydentäviä hoitoja pyritään nimeämään uskomushoidoiksi, joka on mielestäni loukkaavaa. Vaihtoehtohoitoja tekevät henkilöt ovat mukana täydestä sydämestä ja vakaumuksesta, muistuttaa Hemmilä.


Toimittaja: RIIKKA HEIKKILÄ

 

Lähde: http://yle.fi/akuutti/arkisto2002/291002_d.htm